๐—ข๐—ผ๐—ป๐—ธ’๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐˜„๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป!

Scan de klantenpas en ontvang 20% korting (geldig t/m 19 oktober 2024)

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—บ?

Voor het maken van een brood gebruiken wij bloem of meel met water, zout en gist. Bij desembrood vervangen wij de gist voor desem. Dit is een dun papje van water en meel dat na een lange periode van rust uit zichzelf is gaan gisten. Dit papje van bacteriรซn en gisten is de oudste manier om brood te laten rijzen.

De smaak van desem

Niet ieder desembrood smaakt hetzelfde. De smaak hangt namelijk af van het soort meel of bloem dat wordt gebruikt. Brood dat gebakken is met desem is altijd wat steviger en heeft een bijzondere aroma en smaak. ร‰รฉn van de belangrijkste voordelen van zuurdesembrood is dat het gemakkelijker te verteren is dan gewoon brood. Daarbij zorgt het desem ervoor dat een brood langer vers blijft doordat het brood meer vocht kan vasthouden.

Bestel onze desembroden hier online: https://oonk.nl/webshop/?page=/assortiment/desemweken-2024

Hoe maak je desem?

Desem is een magisch brouwseltje gemaakt van bloem (tarwe of rogge) en water. Dit mengsel gaat na een tijdje (bij een juiste temperatuur) fermenteren. Het mengsel wordt vervolgens doorgeroerd en aangevuld met extra water & meel. De bloem bevat van nature al melkzuurbacteriรซn (en vaak ook wilde gisten) waardoor het mengsel wordt verzuurd. Soms voegt de broodbakker er ook melkzuurbacteriรซn aan toe door appel, yoghurt of karnemelk toe te voegen. Met de juiste temperatuur ontstaat er een cultuur van micro-organismen die de natuurlijke gisting op gang brengen. Deze gistwerking begint na ongeveer acht uur. Dan laat de bakker het desem lekker rijpen tot het de perfecte gistkracht heeft bereikt waarna er een brood gebakken kan worden.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws en als eerste alle acties en aanbiedingen in je postvak? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Oonk.