
De term ‘volkoren’ verwijst naar de gehele graankorrel. Volkorenbrood is dus brood gemaakt van 100% volkorenmeel. In de Nederlandse bakkerij is tarwe de meest gebruikte en bekendste graansoort, naast onder andere spelt, haver of rogge.
Onderdelen graankorrel – De graankorrel bestaat uit drie delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Hierdoor bevat volkorenbrood de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels.
De kleur van brood, zegt niets! – Aan het uiterlijk van het brood is een volkorenbrood moeilijk te herkennen. Zo kan u niet aan de kleur van het brood zien of het volkoren is. Soms wordt witbrood donker gekleurd met geroosterd moutmeel voor meer smaak. Het lijkt dan op volkorenbrood of bruinbrood, maar het is nog steeds witbrood. Bij Oonk kan u zowel in de winkel als via de webshop precies zien wat voor brood u koopt.
Wit brood
Een witbrood wordt gemaakt van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, de meelkern. Ook witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar in verhouding veel minder dan in een volkorenbrood. Bloem bevat weinig vezels en eiwitten, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel snel, maar zakt deze ook weer snel, dit zorgt ervoor dat u weer snel een ‘honger gevoel’ krijgt.
Bruin brood
Een bruinbrood wordt gemaakt van meel: een combinatie van bloem en volkorenmeel. Vaak is de verhouding hierbij 50/50, hierdoor bevat bruinbrood meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan wit brood, maar minder dan volkorenbrood.

Kies jij voor volkoren brood?