πͺππ§ ππ¦ π©π’πππ’π₯ππ‘?
Volkoren producten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel.
De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel.
ππΏππΆπ» π―πΏπΌπΌπ±
Voor het maken van een bruin brood/tarwebrood wordt het volkorenmeel met de bloem gemixt. Vaak is de verhouding hierbij 50/50, hierdoor bevat bruinbrood meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan wit brood, maar minder dan volkorenbrood.
πͺπΆππ―πΏπΌπΌπ±
Een wit brood wordt gemaakt van bloem, ook wel de meelkern van de graankorrel. Ook wit brood bevat belangrijke voedingsstoffen maar in verhouding veel minder dan een volkoren boterham. Bloem bevat weinig vezels en eiwitten, hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel snel, maar zakt hij ook weer snel, dit zorgt ervoor dat je weer snel een βhonger gevoelβ krijgt.