Broodbakkerij

Ons assortiment aan groot brood telt ongeveer 50 diverse broden die verschillen van wit, bruin, volkoren tot gevulde broden als de Twentse krentenwegge. Allen verschillen ze van maat, vorm en natuurlijk hun smaak. Onze bakkers kennen nog steeds de fijne kneepjes van het ambacht waardoor wij brood kunnen maken met een hoge mals- en versheid. Daarnaast bevat ons groot brood geen dierlijke ingrediënten waardoor ze ook nog eens vegan zijn!

ONS EIGEN DESEM

Van bakkerij naar het schap

Elke nacht gaan onze bakkers aan de slag om alle broodsoorten te draaien voor de volgende dag, zodat iedereen kan genieten van een verse boterham.

Voor elke broodsoort worden de ingrediënten als meel, water, gist en zout afgewogen om het vervolgens te kneden. Brood is zeer gevoelig waardoor het deeg continu gecheckt moet worden op de juiste structuur. Wanneer het deeg voldoende is gekneed gaan de bakkers het verdelen naar het nodige gewicht per brood.

Wanneer elk deegstuk het juiste gewicht heeft worden er bollen van gerold en gaan ze de rijskast in. Voordat het deeg het bakblik in gaat kunnen ze nog eens door een zadenmengsel gerold worden. Dit gebeurd bijvoorbeeld bij onze Twentse welle.

Vervolgens gaan de broden opnieuw de rijskast in voor 1 tot 1,5 uur. Wanneer het brood voldoende is gerezen, schieten de bakkers het brood de oven in (zo noemen bakkers dat) op een temperatuur van 280° voor ongeveer 35 minuten. Tijdens het bakproces loopt de temperatuur terug naar +/- 230°.

Wanneer de broden uit de oven komen, worden ze gelijk uit de blikken op broodkarren gelost. Als broden voldoende zijn afgekoeld worden ze in kratten gepakt en naar de winkels gebracht.

Het brood dat u koopt is op deze manier elke dag lekker vers & smaakvol! Ook worden er geen kunstmatige toevoegingen toegevoegd en is het rijsproces langer dan bij de supermarkt, dit zorgt er samen voor dat het een gezonde boterham is met voldoende smaak

Bewaaradvies

Brood bewaar je het beste in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Zo blijft het brood het langst zacht en
mails.

Houdt u van een krokante korst? Dan kan u ook de duurzame broodzak gebruiken. Zo bespaart u plastic
en blijft de korst lekker krokant. Bewaar uw brood nooit in de koelkast. Bij een temperatuur tussen de -5 en 5 graden laat namelijk het zetmeel van het water los waardoor het brood gaat uitdrogen.

Wil je brood voor een langere tijd bewaren? Dan adviseren wij het om in de diepvries te bewaren. Hier blijft brood nog gemakkelijk weken goed.

Krokante broodjes bewaren voor de volgende dag? Laat deze dan in plastic verpakken en piep de broodjes kort op in een voorverwarmde oven. Zo smaken ze
weer vers en lekker krokant!

Meel van de Lonneker Molen

Ons molenbrood wordt gemaakt met meel van de Lonneker molen. Deze molen staat al sinds 1851 aan de rand van het dorp Lonneker. De tarwe wordt hier gemalen tot een meel waarbij de hele korrel gebruikt wordt, dit zorgt ervoor dat het molenbrood volkoren is.

WEETJES

Brood met veel volume!

Na het bakken in de oven wordt het brood in een vacuümkoeler geplaatst, waar het snel
afkoelt. Dit zorgt ervoor dat het brood zijn luchtigheid behoudt en zijn volume niet verliest.
Het vacuümproces trekt de warme lucht snel uit het deeg, waardoor het brood niet inzakt, lekker
luchtig blijft en langer vers blijft.

Elk pave broodje is uniek

We krijgen wel eens opmerkingen over de verschillende vormen en maten van onze pave’s. Bij het maken van de pave’s wordt elk stukje deeg op hetzelfde gewicht afgewogen, door de natuurlijke fermentatie van desem ziet geen enkel broodje er hetzelfde uit en ontstaan er soms gekke vormen, kleine en grotere broodjes. Check de menukaart op onze website voor de belegde pave’s en kom genieten in onze lunchroom of haal een belegd broodje af voor thuis. Onze favoriet! Broodje warme kip

De tijgerstructuur op tijgerbrood

Tijgerbrood wordt in verschillende formaten en soorten gemaakt, zo heb je tijgerbusbroden
maar soms ook kleine lunchbroodjes met een bovenkant van tijgerstructuur.
Om een tijgerstructuur te creëren wordt er over het deeg een pap gegoten van rijstmeel en
gist. Tijdens de tweede gistingsfase wordt het deeg groter maar scheurt de pap doordat de
gluten missen. Hierdoor kan de pap zich niet mee uitrekken en vormen er scheurtjes in de
pap. Door de suikers in de pap verkleurt de bovenkant sneller wat zorgt voor een knapperig
tijgervel.

Traditie Twentse krentenwegge

In Twente is het een oudherse traditie om een krentenwegge als
geboortegeschenk te geven. Tegenwoordig wordt een krentenwegge ook cadeau
gegeven bij andere speciale momenten. Of het nu een huwelijk, jubileum of een nieuw huis is,
dit heerlijke brood brengt warmte en gezelligheid. Het is dan ook geen verrassing dat de
krentenwegge nu officieel immaterieel erfgoed is geworden.
Dus, heb je iets te vieren, of wil je gewoon samen genieten van iets lekkers?
De krentenwegge is altijd een goed idee!

Eigengemaakte croissants

Een van oudsher Frans product maar inmiddels niet meer weg te denken uit Nederland, de croissant!

De croissant wordt in 3 fases gemaakt:
1. het deeg, 2. het rollen van de croissant en 3. het afbakken.

Bij het maken van het deeg wordt het korstdeeg dichtgevouwen met plakken roomboter ertussen en vervolgens uitgerold, dit proces herhaalt zich keer op keer (ook wel toeren genoemd). Het toeren van het deeg zorgt voor de vele laagjes en luchtigheid in de croissant. Het kost een beetje tijd om onze croissants en kaasstengels zelf te maken, maar wij vinden het zeker de moeite waard!

meld je aan voor de nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste nieuws en als eerste alle acties en aanbiedingen in je postvak? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Oonk.